İslam Dininde Tesbih

Tesbih geçmişten günümüze birçok dinde ibadet amacıyla kullanılmıştır. Özellikle tesbihde ki boncuk sayısı birçok dini simgeyle ilişkilendirilmiştir. Örnek olarak Hristiyanlar’ ın kullandığı ve 33 boncuğun yer aldığı tesbihler Hz. İsa’nın yaşadığı yıl sayısını temsil etmektedir. Müslümanlıkta kullanılan 99 boncuk yer alan tesbihler ise Allah’ın 99 ismini anmak için kullanılmaya başlanmıştır. İslamiyet’in yaygınlaşmasıyla tesbih kullanımı da artmış ve farklı alanlara kaymaya başlamıştır.

İslam’da Tesbih Nasıl Kullanılır?
Genellikle namaz ibadetinden sonra kullanılan tesbihler dua etmek ve Allah’ın isimlerini anmak için kullanılır. İbadetin tamamlayıcısı niteliğinde olan tesbih çekmek aynı zamanda yaptığımız ibadetleri atlamamızı sağlar. Tesbihat yapmanın bir başka yolu ise namazdan sonra 33 kez “Subhanallah”, 33 kez “Elhamdülillah” ve 33 kez “Allahüekber” denir.
Tesbih kullanımı yaygınlaşmadan önce Müslümanlar dua ederken şaşırmamak için parmaklarındaki boğumları saymaktaydı. İnsanlar tesbih kullanmanın daha rahat ve kolay olduğunu görünce bunu örnek alıp kendi dinlerine göre tasarımını değiştirmişlerdir. Farklı kaynaklarda ise direk tesbih kullanımına geçilmediği, başlarda 33 adet küçük taşın ceplerde taşındığı ve bunların sayıldığı yazmaktadır.

Boncuk Sayısı İbadeti Yerine Getirmede Bir Engel Değil

Günümüzde dini ibadet amacıyla çoğunlukla 99 boncuklu tesbihler kullanılsa da bazı inananlar 33 boncuklu olanları da tercih edebilmektedir. Her ne kadar tekkeler günümüzde yok denecek kadar az olsa da oralarda kullanılması için beş yüz ya da bin taneli tesbihlerin üretimine de devam edilmektedir. 99 boncuklu tesbihler de her 33 boncuğu ayıran 2 adet tane bulunmaktadır. Bu tanelere nişane denmektedir. Nişaneler dışında tesbihlerin başlangıcının belirlenmesi için kullanılan imameler vardır. İmamenin tepesinde ise aynı nişane gibi bir boncuk takılır ve bu da “tepecik” olarak adlandırılır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İnsanlık Tarihinde Tesbihin Önemi