İnsanlık Tarihinde Tesbihin Önemi

İnsanlık tarihine baktığımızda tesbihin ibadet aracı olarak kullanılmadan çok önce farklı anlamlar yüklenerek kullanıldığını görüyoruz. O dönemin koşullarına göre tesbih avda şans getirmesi, savaşta düşmandan koruması ve bazı zamanlarda da hastalıklardan korunmak için muska veya nazarlık niyetine kullanılmaktaydı. Fakat tesbihlerin en kalıcı şekilde insan hayatına girişi din aracılığı ile olmuştur. Hediyelik Tesbih kullanımı Hindistan'dan doğuya, Ortadoğu'ya ve son olarak da Avrupa'ya yayıldı. Müslümanlık, Katolik (Hıristiyanlık), Hinduizm ve Budizm'de duaları ve dualar arası bölümleri saymak amacıyla kullanılmıştır. Tesbih sanat eseri olarak ilk kez Türkler tarafından kullanılmıştır.

Tesbihte Sarhoş Tane Nedir?
Sarhoş tane kavramını tesbih kullanan kişiler muhakkak duymuştur. Peki, nedir bu sarhoş tane? Tesbih yapımında ortaya çıkan herhangi bir hatayı tabir etmek için kullanılan bir sözdür. Yani tesbihin bütünlüğünü bozan kaçık taneleri ifade ediyor. Bir tesbihte her bir tanenin kendine özgü ve farklı olduğu, fakat bütün içerisinde de birbirinin aynı olduğu kabul edilmektedir. Bu aynılık uyumunu bozan, torna aşamasında malafanın dönüşündeki aksama sebebi ile tam merkezden delinememiş ve diğerlerinden farklı tane olması nedeni ile bu isimle anılmaktadır. Hem tesbih tanesinin kendisi bu çember içinde hem de tabirin çağrışımı tesbih dünyası ile kurduğu uyumsuzlukla akıllarda kalıyor.

Değerli Taş Tesbihler

Değerli taşlar hem kendilerine has estetik bir güzelliğe sahiptir hem de şifalı özellikleri ile ilk çağlardan günümüze kadar insanlık tarihinde önemli bir yer edinmiştir. Taşların kutsallığına, kişileri etkileme gücüne ve büyüsüne her daim inanan insanoğlu bu taşları tesbih üzerinde de kullanmaktadır. Özellikle değerli taşlar ile yapılan tesbihler aksesuar olarak kullanıldığında taşların verdiği enerjinin insana iyi geldiği söylenmektedir. Tesbih yapımının vazgeçilmez malzemelerinden biri olan doğal taşlar, sertlik derecelerine ve bulunabilme özelliklerine göre tesbihinde değerini arttırmaktadır. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İslam Dininde Tesbih